Nem kell bizonygatni paradicsomfüggőségem, mert az két előző, ebben a témában írt blogomból kiderül. Eszembe jutott, a késő ősszel megmentett zöld paradicsom, ami miatt rögtön késztetést éreztem, hogy megírjam az alábbiakat. Tulajdonképpen, nem is megírni, hanem átfogalmaznom kellett gondolataimat, hiszen október elején beszámoltam, a zöld paradicsomot, kárba veszni nem engedő eljárásról.
Az októberben készített csemege. |
Csemege zöld paradicsom tálalva. |
Röviden ennyi, amit akkor frissiben írtam a zöld pariról. Jó, hogy ezt tettem! Mármint az, hogy nem hagytam kárba veszni. Az idő engem igazolt. Az elkészült mennyiség, rövid idő alatt elfogyott.
Tudjátok, hogy a zöld paradicsomot, filmre is vitték. A "sült zöld paradicsom" című alkotást, még Oscarra is jelölték, két kategóriában 1992-ben.
Ha jól emléxem, a TV Paprikán láttam, hogy valaki csatnit (chutney) csinált zöld paradicsomból. Magyarul lekvárnak neveznénk. Biztos finom, de ezt még nem próbáltam. Rengeteg cukor kellene hozzá, azt meg nem ehetek, de nem is nagyon csípem a cukros cuccokat. Csináltam, viszont nyáron, több kovászolt finomságot, melyek közt volt zöld paradicsom is.
Akkor, így írtam róla:
Kovászos finomságok. |
A szokásos 2 evőkanál só, rá a meleg víz, tetejére kenyér, és egy kis szánsájn. Az ubihoz képest 1 napot rá kell számolni, mert ezek az anyagok nehezebben puhulnak. 4 nap múlva MEO.
Az elkészült "mű" |
Ezeket kovászoltam a nyáron. |
Úgy gondolom, hogy előbb-utóbb ismét nyár lesz. A nyár, pedig paradicsomfüggőségem orvoslására szolgál. Idén is kisebb ültetvényt tervezek, (amennyire a hely futja) és több paradicsomos eljárást ki fogok próbálni. Természetesen, ha eljön az ideje, tudni fogtok róla!
Remélem, minél hamarabb a paradicsomba kerülök!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése