2014. március 9., vasárnap

Pizzaszósz házilag.


Bár a nevében szerepel a pizzaszósz, nem csak erre a nemes célra használható. Áron fiam, nagy ketchup rajongó, és hihetetlen mennyiséget képes egyszerre elfogyasztani mindenféle paradicsomos szószból. Egyedül a nyers paradicsomot nem csípi, de ez is változni fog idővel. 
Mivel bőséges paradicsomtermésem volt néhány négyzetméteres kertemben, saját paradicsomjaimat a rengeteg saláta mellett, más formákban is feldolgoztam. Mint minden mást ezt is sok fotóval dokumentáltam, így leírásom alapján nem lesz nehéz elkészíteni pizzaszószt. Bár a neve meghatározza a fő felhasználási módot, más ételeket is lehet készíteni vele. Csináltam például ragut, szószt, pizzát, és más, kelt tésztából készített sütit pizzaszószommal. Már csak az hiányzik, hogy leírjam az elkészítés módját, és a hozzávalókat.


Szükséges hozzá:
2 kg. paradicsom,
1 kg. kápia paprika,
3 fej hagyma,
1 fej fokhagyma,
3 db. alma,
1/2 zeller,
1 csokor bazsalikom, 
kevés oregánó,
1 kanál szárított petrezselyem,
1 kávéskanál só,
1 kanál olíva olaj,
őrölt bors ízlés szerint,
2 kanál almaecet,
1 kanál cukor,
1 kávéskanál köménymag,
1 mokkáskanál borkén, 
1 kávéskanál nátrium benzoát. (ha kisebb mennyiséget készítünk, a tartósítók elhagyhatók, mert hűtőben hosszú ideig tárolható) 

Elkészítése: 
A kápia paprikát sütőben 20 perc alatt megsütjük, letakarjuk, majd mikor kihűlt, meghámozzuk.
A hagymát apróra vágjuk, vagy felkarikázzuk, a fokhagymát felszeljük, vagy fokhagymanyomóval szétzúzzuk. A zellert hasábokra, vagy kockákra vágjuk. A paradicsomot apróra daraboljuk. Az almát meghámozzuk, szintén apróra daraboljuk.
Kevés olíva olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.  Köményt szórunk hozzá, megsózzuk, majd mikor a kömény is kicsit pirult, beletesszük az apróra vágott paradicsomot, az oregánót, petrezselymet, és a zellert. Megborsozzuk, és mikor felforrt,  jöhet hozzá a meghámozott sült paprika, cukor, és az ecet is. Kis idő múltán az almát is hozzátesszük, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Beletesszük a friss bazsalikomot, és botmixerrel összeturmixoljuk.
Tisztára mosott, kifőzött üvegekbe adagoljuk. Ha tartósítani szeretnénk, a mixelés előtt adjuk hozzá a nátrium benzoátot, és kevés borként is. 

Nagyon sok mindenre használható. Nem  csak pizzához, hanem más, paradicsomszószos ételekhez is. Mivel már volt olyan, amit ezzel készítettem, a következőkben felsorolás jön, és ígérem, ha új ételhez teszek belőle, azt is idehozom. Milyen szerencsés vagyok, hogy a blogok bármikor átszerkeszthetők, és nem kell újraírni egy apró változtatás miatt. Ha eljön a jó idő, és a paradicsom bőségében szenvedtek, próbáljátok ki a szószt, vagy főzzetek házi ketchupot, ami hasonló az én mártásomhoz. Én készítettem még egy hasonló, de csípős szószt is, amit családom, és barátaim spéci szószként ismertek meg. Ti is megismerhetitek hamarosan.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése